Analyse Sipef

Sipef (52,30 Euro – Brussel – SIP) – 2 oktober

Einde augustus heeft de koers van palmolie een bodem geplaatst. De weerstandslijn over de top van 14 maart en 27 juni werd opwaarts doorbroken. De macd geeft een koopsignaal.

grafiek_palmolie

De bodem bij palmolie is dan ook de aanleiding om een positie in te nemen bij Sipef. Sipef is fundamenteel een kwaliteitswaarde. In de weekgrafiek (hieronder) heeft de koers op 19 september een bodem geplaatst op 50. Het hoge volume bij die weekcandle is een positief signaal. Een sterke steunzone is er bij 48,50. Die zone werd gevormd tussen maart en augustus 2010. Deze zone is heel sterk omdat ze meerdere raakpunten heeft. De stop voor longs komt dus op 48,50 te liggen. Het doel leggen we op 68 Euro. Op dit niveau ligt de lijn die de bodems van 29 november en 14 februari verbindt. Tussenliggende weerstand valt te verwachten op 56,50 bij de top van 8 november 2013. De stochastics geeft een koopsignaal. De nvi, een volumeindicator die gericht is op de lange termijn, ligt boven zijn stijgende steunlijn.

weekgrafiek_sipef

In de daggrafiek (hieronder) springt de sterke volumecandle van 19 september in het oog. De macd geeft een positieve divergentie tussen de bodems van augustus en september. De demand index, een volatiliteitsgewogen volumeindicator plaatste tussen midden augustus en midden september een dubbele bodem bij een stand van min 50. Het valt zelden voor dat deze indicator een dergelijke lage stand bereikt en in de regel geven dergelijke lage standen bij deze indicator een bodem aan.

grafische_analyse_sipef

 Concreet: Sipef mag gekocht worden vanuit een lange termijn visie. De stop leggen we op 48,50. Het doel ligt op 68 Euro. Enig nadeel bij deze waarde is de lagere liquiditeit. Het is dus aangewezen met een limiet te werken.

Edwin Vandamme

Technisch analist