Analyse Saipem

Saipem (19.68 Euro – Milaan – SPM – isin IT0000068525) – 5 juni

Saipem (koers/grafiek) is een Italiaans bedrijf actief in de olie- en gassector. De sector is in zijn geheel positief en er mag, rekening gehouden met de evolutie van de gas- en olieprijzen, aangenomen worden dat dit nog geruime tijd het geval zal blijven.

Op 28 juni 2013 heeft de koers in de weekgrafiek een bodem gezet op 12.13 Euro en sindsdien is het aandeel aan een stijgende trend begonnen. Die trend wordt aangegeven door de stijgende steunlijn onder de bodems van 28 juni en 27 december 2013.

Trekken we een weerstandslijn over de top van 08 november dan ligt de bovenkant van het kanaal op 22.50. Dit koersdoel stemt overeen met de horizontale weerstand van mei 2013. De kans dat het doel wordt bereikt is groot want de volumeindicatoren zijn positief. De obv ligt stijgend boven de nullijn en loopt voor op de koers. De indicaties van de negatieve volumeindicator zijn vanuit langere termijn oogpunt nog belangrijker. Die indicator is heel positief en loopt voor op het koersverloop. De macd gaf midden april een positieve kruising met de nullijn en de indicator is stijgend boven zijn signaallijn.  De gemiddelden evolueren positief en er is een golden-cross tussen het 9-, het 20- en het 50-weeks gemiddelde. De laatste low van belang werd op 15.71 gezet op 14 februari en die low gebruiken we dus als stop.

beurs_milaan_saipem_weekgrafiek

Op dagbasis is er in het Welles-volatility-systeem op 04 juni een koopsignaal dat aan alle vereisten voldoet. De atr-lijn werd opwaarts doorbroken. De macd geeft een koopsignaal waarbij de indicator boven de nullijn ligt en de dmi kruist positief. 

saipem_aandeel_daggrafiek

Samenvattend mogen we stellen dat de kans dat Saipem op iets langere termijn hoger gaat richting 22.50 groot is. 22.50 hoeft geen einddoel te zijn want wanneer de gas- en olieprijzen positief blijven dan kan de koers uit het kanaal breken. In dat geval kan Saipem verder stijgen naar de horizontale weerstand van juni -december 2012 die op 30 Euro ligt. Kopen aan de koers met een stop op 15.70€.

Edwin Vandamme

Technisch analist