Analyse Euronav

Euronav (9.69 Euro – Brussel – EURN. Isin BE0003816338)  – 12 december


Euronav zit in een stijgende trend. We nemen de 4-jaarsgrafiek op weekbasis met logaritmische schaalverdeling. Tussen de top van begin januari en de top van de huidige candle ligt er een horizontale weerstandszone. Deze weerstandszone heeft meerdere raakpunten en een opwaartse doorbraak er van zou een sterk signaal geven. Wanneer we de candle van 19 september in aanmerking nemen dan geeft een slotkoers boven 10.20 euro een krachtig signaal. De koers kan dan in eerste instantie stijgen naar de lijn die de bodems van 2 augustus en 29 november ’13 verbindt. Die lijn ligt op 13 euro.

 weekgrafiek_euronav


In een sterk positief sentiment kan het doel van 13 mogelijks overschreden worden. De koers zou dan naar op lange termijn naar 16.50 kunnen. Op dit niveau ligt de stijgende weerstandslijn van een breed kanaal. De evenwijdige steunlijn van het trendkanaal verbindt de bodems van 3 mei ’13, 2 augustus ’13 en 17 oktober ’14.

De stop houden we op de low van de candle van 28 november op 8.79 euro. De keuze voor Euronav vloeit ook voort uit het verloop van de indicatoren. De obv loopt voor op de koers en dit is een signaal dat de verwachting van een koersuitbraak ondersteunt. De macd is sterk want er is een opwaartse cross met de signaallijn terwijl de indicator boven de nullijn ligt. In de dmi ligt de groene lijn boven de rode lijn.

In de daggrafiek geeft de stochastics een koopsignaal en er ligt een stijgende lijn onder de laatste drie bodems. Onder de bodems van de demand index kan er eveneens een stijgende steunlijn getrokken worden. In de koersgrafiek heb ik met een horizontale lijn het niveau van de stop aangegeven. Op 9.40 ligt er een dubbele bodem tussen de candles van 27 november en 3 december. Op dit niveau leggen we een kooplimiet.

daggrafiek_technische_analyse_euronav


Concreet:
Euronav kopen aan 9.40€. Het eerste doel ligt op 13. Wanneer deze grens doorbroken wordt dan ligt een lange termijn doel op 16.50. De stop leggen we op 8.79.

De risico/rendements-ratio ligt heel hoog. Het verschil tussen de slotkoers van 9.69 en de vooropgestelde stop van 8.79 is 0.9. Het verschil tussen de slotkoers en het doel van 13 is 3.31. Delen we 3.31 door 0.9 dan is de RRR gelijk aan 3.68.

Edwin Vandamme

Technisch analist