De beurs is opnieuw the place to be

Het is hét moment van het jaar: de beste zes maanden voor aandelen zijn aangebroken. Althans als je gelooft in de theorie van Jeffrey Hirsch (Stock Trader Almanac).

Zoals de zomer overgaat in herfst,  winter en lente, zo heeft ook de markt zijn ‘seizoenen’.

Voor 1950 waren vooral juli en augustus de best presterende maanden. Planten, zaaien, maaien. En nadien de oogst verkopen. Dit bracht met zich mee dat geld in beweging kwam en op zijn/haar beurt ook de markt aanstuurde.

Maar tijden veranderen. Na de Tweede Wereldoorlog, werd de landbouw efficiënter en er werden minder mensen tewerkgesteld in die sector. Tijdens de zomer moest er minder hard gewerkt worden en werd de focus verlegd naar vakantie en ontspanning. Bovendien ontstond er een middenklasse die verhuisde naar de steden, met een ander bestedingspatroon.

Deze wijziging in het dagelijkse leven werd ook voelbaar in de markt. In de laatste 66 jaar (van April 1950 tot april 2016), is er sprake van een ‘november-april’-periode. In die periode is er een gemiddelde winst van 7.4% in de DJIA (Dow Jones Industrial Average). En dit in tegenstelling tot een gemiddelde winst van 0.4% van mei tot oktober.

Kennis van deze theorie kan helpen om een bepaalde positie in te nemen

Goed om weten is dat dit jaar deze periode samenvalt met de presidentsverkiezingen. Bij vorige verkiezingen bleek dat de november-mei periode sterk bleef. Maar de mei-oktober periode was niet zo zwak als anders en werd positief beïnvloed door de positieve krachten die een verkiezingsjaar met zich mee brengt.

Er zijn een aantal mogelijks scenario’s, afhankelijk van wie de verkiezingen dit jaar zal winnen. Er mag verwacht worden dat de markten beter zullen presteren, bij een overwinning van Clinton. Trump brengt onzekerheid met zich mee en ook zijn onbezonnen natuur is eerder verontrustend voor de markt.

Als Trump zou winnen, dan kunnen volgende sectoren interessant zijn: utilities, telecom, staples en ‘defensieve’ sectoren. Zijn focus op het militaire aspect kan gunstige gevolgen hebben voor bv Lockheed Martin (LMT), United Technologies (UTX), General Dynamics (GD),…

Onder Clinton daarentegen kunnen de biotech en pharmaceutische industrie het moeilijk krijgen. Gezondheidszorg, financiële en (consumer)gebruikerssectoren worden verwacht sterk te presteren.

Deze theorie wordt door Hirsch ook omgezet in specifieke aan- en verkoop aanbevelingen (switching strategy). Een eenvoudige manier is kapitaal switchen tussen aandelen, cash en obligaties op de volgende manier. Gedurende de ‘beste maanden’ dient er volledig geïnvesteerd te worden in aandelen. Gedurende het ‘slechte seizoen’, dan zijn aandelen niet de beste optie. Cash of gebruiken voor de aankoop van een obligatie is aangewezen.

Het is natuurlijk aangewezen om naast deze seizoenstrend ook andere factoren mee in rekening te nemen bij het maken van een investeringsbeslissing.