Het mag vooruitgaan, zo snel mogelijk rijk

Voor de zekerheid toch even melden dat het bijna onmogelijk is om zoals de veel aangehaalde Warren Buffet écht rijk te worden met beleggen. Ieder jaar (gemiddeld) 20 procent halen de komende 20 jaar zal niet eenvoudig zijn. Doch, het staat iedereen vrij om het te proberen. En uiteraard wie een rendement haalt van pakweg 15% per jaar kan zich al eens iets meer permitteren dan de doorsnee ‘spaarboek-belegger’ die moet tevreden zijn met pakweg 3 procent.

Om echt rijk te worden (en liefst voor de pensioenleeftijd) is meer nodig dan 15 à 20 procent. Dat komt omdat men eigenlijk moet starten van een groot startkapitaal en daar ligt meestal het probleem. Beleggers gaan dan ook ver in het nemen van risico’s om toch maar zo snel mogelijk het (beperkte) kapitaal te verdubbelen. Liefst binnen de 12 maand.

Turbo’s, opties en speculatieve aandelen geven een potentieel hoger rendement. Het werkt echter in de twee richtingen. Zelfs wie zich bewust is van het risico en bereidt is om eventueel op de blaren te zitten kan niet ontkennen dat grote schommelingen binnen de portefeuille wel eens op het gemoed kunnen inwerken. De vraag is of dat alles wel lonend is.

Hieronder een grafiekje van een simpele optelling van de jaarlijkse rendementen van twee portefeuilles.

In het blauw : +27%, +7%, +21%, +13%, -3%, +11, +11%.

 

De evolutie van speculatief tov conservatief beleggen

Rendement met beleggen

De eerste vijf jaren zijn trouwens de rendementen van mijn eigen praktijkportefeuille (*). Het gemiddelde is +12% en het cumulatief totaal 87. (* update: was van 2002 tot 2011).

In het oranje een meer speculatief beheerde (fictieve) portefeuille: +40%, -15%, +50%, +18%, -20%, +24%, -10%.

Wie 40 tot 50 procent kan boeken op een jaar moet niet verschieten als er eens een jaar van -20 procent tussen zit. Al bij al is het gemiddelde hier ook ‘slechts’ 12 procent per jaar.

In het jaar dat er +50 procent rendement werd geboekt zal het leuk geweest zijn met vrijwel zeker individuele aandelen die meer dan 100% winst boekten. In het jaar dat er een verlies van 20 procent werd geboekt, zullen bepaalde aandelen echter zeer zwaar in het rood gegaan zijn. Ja, tot zelfs -70 procent.

Dan laat ik liever mijn vermogen op een gestage manier stijgen waarbij ik rustig kan slapen.

 

Dirk B.

 

Lees meer over mijn aanpak